Sunt ţăran


Şi asta la propriu, pentru că de curând (cam din toamnă), m-am mutat din oraş în sat. Ăsta nu e un eveniment lipsit de importanţă, pentru că, eu, am stat 18 ani la bloc.

Zona rurală în care m-au translocat, are formă de cruce. Şi nu orice fel de cruce, ci a lu’ Ferdinand! Şi nu oricare Ferdinand, ci a Regelui Ferdinand! Satul, în alte vremuri, a fost înzestrat, ba cu numele de „Regele Ferdinand”, ba cu „Macea”, dar comuniştii, s-au gândit să-l schimbe. În următoarele rânduri am să vă prezint povestea actualei denumiri.

Era o seară friguroasă de toamnă când tovarăşu’ Prunărescu împreună cu tovarăşul Zbârnă, s-au întâlnit să schimbe numele fetid al acelei aşezări minunate. Erau determinaţi să găsească perfecţiunea. Se aflau în casa tovarăşului Brumaru’, cel care făcea o pălincă minunată. Acesta era cunoscut în tot satul pentru băutura lui, având, numeroase medalii la târgurile de pălincă din ţară. Şi s-au pus ei la masă, faţă în faţă şi stăteau pe nişte scăunele din lemn de cireş. Masa, la rândul ei, era şi ea din lemn de cireş, doar că avea o altă nuanţă. Era mai domnească.

Trecu o oră şi-apoi trecură două de când stateau în linişte. Nu reuşeau să conceapă nimic prin efortul combinat. Simţeau că le lipseşte ceva şi l-au chemat pe tovarăşul Brumaru din camera alăturată. I-au cerut să le aducă două pahare de udătură, da să fie din soiu’ ăla bun, scump. Minţile, parcă luminate de băutura divină, au început să lucreze. Şi în necontenita lor sforţare creativă, s-au gândit că un pahar nu e de-ajuns. Brumaru, care era o gazdă impecabilă, a făcut pe placul musafirilor, că doară aceştia se aflau în misiune. Mânat, parcă de importanţa evenimentului, dar şi de generozitatea ce l-a cuprins, stăpânul casei, le-a pus invitaţilor, o sticlă întreagă de pălincă pe masă. Cu toate instrumentele necesare la îndemână, Prunărescu şi Zbârnă au aşternut pe foaie arhitectura numelui. Cei doi ştiau că denumirea trebuie să aibă însemnătate şi să fie adânc înrădăcinată în istoria şi-n ocupaţiile locuitorilor. Şi-au pus întrebări.

– Ce are satul foarte important? Întrebă Prunărescu. Brumaru spuse:

– Formă de cruce.

-Nu! spuse Prunărescu. Ceva ce e şi mai important. Zbârnă intervini:

-Păi satul are o livadă.

-Bine gândit! răspunse Prunărescu. Uite, ăsta e un început. Îi putem spune Livada.

-Nu ţi se pare, tovarăşe, că e cam gol? Doar aşa … Livada? interveni Brumaru.

-Poate că ai dreptate, spuse Zbârnă. Am putea să adăugăm şi numele judeţului. I-auzi, Livada Bihor. Cum sună?

-Nu, că parcă nu e destul de nobil.

Şi într-o clipă de revelaţie, Brumaru strigă:

-Am găsit! Livada de Bihor!”


REVENIM.

Oi fi eu singuru’, da’ mie numele mi se pare cretin. Deşi denumirea satului este ” Livada de Bihor”, nu există nicio livadă. Este o seră, un cămin cultural şi un teren de fotbal, da nicio afurisită de  livadă.

Aveţi aici o imagine cu forma satului în care m-am mutat.

Livada De Bihor 1. Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

 2. Nagy Attila

  Salut, pe o hartă a americanilor chiar apare ca și Regele Ferdinand 🙂 http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/western_europe/txu-oclc-6472044-nl34-2.jpg
  Dar și livezenii se pot mândri cu ceva: http://milvus.ro/ariiprotejate/valea-alceului/descriere/prezentare
  cu bine

 3. rodica

  Pentru Dragoş. Eu sunt de loc din Livada, plecată însă de 34 de ani. Să ştii că satul avea livezi de nuci, plantaţii care înconjurau satul până nu demult. Dar, ca orice lucru bun şi acestea au fost distruse iar terenurile vândute de primărie ca locuri de case şi chiar pentru sera de care vorbeai. Păcat şi de păduricea satului, de la „Sinaşchert” dacă cunoşti locul, copacii care nu a fost furaţi cad singuri de bătrâneţe. Nu se mai plantează nimic în loc. Mare păcat!

 4. Nagy Attila

  D-naRodica, vă referiți la aceea plantație de salcâmi de pe malul stâng al văii Alceului? După hărțile vechi, acolo a existat vegetație arboricolă și în trecut, probabil stejari. Ce nu aș da pentru fotografii vechi din Livada…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: