Sibiu capitala Olteniei


Bine am revenit.

Aşa cum am povestit despre călatoria mea în Timişoara, aşa voi povesti şi despre scurta, dar memorabila mea incursiune în oraşul Sibiu.

Vă vine sau nu să credeţi, oraşul are clădiri faine. Atât. Cum am ajuns eu în Sibiu, mă întrebaţi? Cu trenul, evident, cel mai tare mod de a călători. Şi ce am căutat în Sibiu? Numai bunul Dumnezeu ştie. ASPR-ul are un program de exchange, care oferă studenţilor posibilitatea de a face schimb de facultăţi timp de o săptămână. M-am decis să profit de chestia asta şi să mă lăfăi într-o excursie pe cinste în ditamai capitala culturală europeană care are o suprafaţă totală de 40 m2. Vă închipuiţi cum ar fi să stai o săptămână moca în Sibiu şi doar să te bucuri de ce are să-ţi ofere oraşul: birturi cu karaoke-orientalo-balcanice, olteni din Oltenia şi bodegi cu muzica anilor ’80.

După ce am pornit din gara de la Cluj, evident am ajuns la un moment dat şi la destinaţie. Ştiţi voi unde, că vă tot repet numele oraşului, e şi în titlu pentru numele lui Dumnezeu, nu, nu e Oltenia, e Sibiu. Cum adică Oltenia, mă, Oltenia nu e oraş. E porţiunea aia din fundu’ sudic al ţării în care e şi Craiova. Da, da, Craiova e oraş, da mă, ăla cu echipa de fotbal şi cu seminţele, ăla. Ploieştiu? Mă întrebi dacă şi Ploieştiu e în Oltenia, păi nu-ţi mai zic, consultă şi tu o hartă. Nu, mă, nu în Ploieşti fac Daciile, aia e în Piteşti. Sau stai… Las-o baltă.

Am ajuns, după cum ziceam înainte să mă întrerupeţi, în Sibiu. Din momentul în care am pus piciorul în gară, m-am simţit din nou ca în Oţelul Roşu. Oţelul Roşu este un oraş şi el, în care am fost mai demult. Îmi ziceam că am ajuns în locul în care sunt cazaţi toţi puşcăriaşii după ce termină timpul la bulău.

Dar Sibiul e frumos. Îmi place. Ceva mi s-a părut straniu şi foarte incomfortabil. Spre deosebire de Cluj, în Sibiu am simţit o agitaţie, o nelinişte şi chiar o panică nefondată. Nu ştiu de ce. Poate doar pentru faptul că gazdele noastre se comportau ca nişte primate. Băieţii săreau de pe un picior pe altul, se agăţau de toate scândurile şi începeau să fugă fără nici un motiv ca mai apoi să urle ca bezmeticii. Poate nu înţeleg eu socializarea sau o bună „primă impresie”. Cine ştie..

Într-o clipită de 2 zile se curmă excursia mea. Voyage-ul care trebuia să aibă un volum de 5 zile, a fost tranşant scurtat golind un surplus de 3 zile.De ce? De ce mă întrebaţi? Cum am putut eu să renunţ la o asemenea desfătare de a mă plimba în Sibiu? Să am şansa să vizitez Bruckenthalul şi să dau cu piciorul în ocazie?

EVENIMENTELE AU FOST DE AŞA NATURĂ ÎNCÂT SĂ ÎNCHEI SUBIT „TRIP-ul”. Şi totuşi.. de ce? Pentru că Sibiul, în ciuda frumuseţii sale, este tot un oraş din România. Mai are de lucrat la servicii, la educaţie şi la altele pe care le ştiţi voi, plus că are olteni, ceea ce din start e un dezavantaj pentru orice oraş, vezi şi Timişoara.

Dacă ar fi să aleg între Sibiu şi Cluj, fără ezitare aş alege Clujul şi asta dintr-un infinit de motive.

Poate că am prins pe picior greşit Sibiul, poate nu am făcut cunoştiinţă cum trebuie, sunt sigur că am să mai fac cunoştiinţă cu el altădată şi poate data viitoare vom fi prieteni buni.

Ah, da. Am uitat de HBO. Nu postul de televiziune. Horia Brenciu Orchestra. În perioada în care am fost noi la Sibiu, era şi festivalul de Jazz. Am prins un concert incredibil a lui Brenciu. Vă rog nu-l desconsideraţi. E unul dintre cei mai tari artişti din ţară.

  1. Coca

    „calatori” se scrie cu un singur „i”

  2. Pierzi esenţialul, pe lângă asta, am şi corectat.

  3. frumos….desi observ o discriminare cu o oarecare tenta de superioritate pentru olteni…De ce?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: