Biserica şi ale ei babe


Într-un articol ,nu demult scris, am povestit despre femeia în vârstă care stătea în geam la ora 02:00 noaptea să sperie oameni. Nu spun că făcea asta intenţionat, dar privirea ei era una arzătoare capabilă să-ţi întoarcă pe dos sufletul. Poate nu doarme nici acum la ora asta, aşteptând, tot neintenţionat, urmatoarea victimă.

Dar articolul de faţă nu este despre babe insomniace, ci despre babe de biserică. Babele de biserică sunt acele creştine de vârstă cuprinsă între 50 şi 102 ani care merg frecvent la reşedinţele Domnului. De unde putem recunoaşte o babă de biserică? Vârstnicele doamne pot fi distinse faţă de restul populaţiei bătrâne prin: a) veşminte: baba de biserică are întotdeauna haine negre, portul fiind compus din 1) cămaşă neagră 2) fustă neagră 3) batic negru.

Hainele nu sunt singurele semne de indentificare a bătrânelor dar totuşi jovialelor femei. b) Ele cântă. Şi cântă atât de tare încât nici vocea preotului, care deşi a fost antrenată ani de zile la seminar şi apoi la slujbele din biserică, nu poate acoperi piţigăiala babelor înfierbântate în dorinţa de şedere de-a dreapta Tatălui. Patosul cu care cântă aceste respectabile şi perseverente doamne denotă gravitatea şi vastitatea suitei de păcate acumulate de-alungul vieţii, acestea încercând, în ultima suta de metri să recupereze relaţia cu Dumnezeu. De aceea, ele învaţă toate cântecele religioase cântate de preot în toate sărbătorile şi vin la biserică să-i arate Domnului, faţă în faţă, dârzenia cu care ele încearcă să se mântuiască. Bănuiala mea este că babele de biserică repetă zilnic, poate chiar împreună, pentru sărbătorile în care îşi vor da duhul cântând. Şi după slujbă, femeile dedicate acum, în ultimul ceas, Împăratului Ceresc se adună şi îşi critică una alteia prestaţia.

„-Mărioară, trilul din versetul doi, mai redu-l că-l prea lungeşt!i”.

„Lenuţo, tremolo-ul ţi-a ieşit cam fals, mai repetă mă femeie, că ne faci de râs!”

Şi la biserică te poţi distra căutând tipologii. Poate mai revin cu un articol.

  1. eneida

    SI eu m-am distrat ieri la biserica pe seama babutzelor, mi-a cam pierit zambetul insa cand am nimerit pe o bancheta din spate plina de babe:|, nu vreau sa prind batranetea!

  2. vecinavecinului

    Sincer, ma amuza felul cum ai scris articolul.Cred ca am ras de vreo 2 ori citindu-l:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: