Şi portughezii se scobesc în nas


Am fost în Slovenia.

Slovenia e o ţară frumoasă ce are oameni minunaţi, impecabili ca gazde. Alpii nu i-au răcit pe aceşti oameni gata oricând să te slujească şi să te facă să te simţi ca acasă, ca mai apoi să se frustreze de la atâta muncă şi să te înjure.

Noi ca naţie suntem foarte complexaţi. „Da, sigur, ei au infrastructură şi turismul dezvoltat. Europenii ăştia, nu-i vom ajunge niciodată, sunt cu mult mai civilizaţi decât noi!”. Asta e propoziţia care ne-o repetăm în nenumărate conversaţii. A trebuit să stau o săptămână cu nişte studenţi veniţi din toate colţurile bătrânului continent să-mi dau seama că sunt nişte fiinţe departe de perfecte, aşa cum în plăsmuirile imaginaţiilor noastre credem.

Nu că aş vrea să generalizez, dar străinii put, se scobesc în nas şi se beşesc silenţios. Sunt pe alocuri dezorganizaţi, sunt instabili emoţional şi fug în pădure noaptea fără nici un motiv.

Pe de altă parte, se uită la serialele la care ne uităm şi noi au acelaşi simţ al umorului şi sunt beţivani. Fac poze faine, sunt optimişti şi prietenoşi. Cântă la chitară, mănâncă chestii care le-ar putea face rău şi te ascultă când ai o problemă.

Lăsând oamenii la o parte vreau să vă spun şi despre oraşe. Am fost în 2 capitale săptămâna asta. Ljubljana şi Zagreb.

Capitala slovenă are clădiri, poduri şi un râu pe care l-au numit foarte inspirat Ljubljanica. Surprinzător şi ei vând castane prăjite pe la colţuri. Ce e atât de special în a avea clădiri? Şi noi avem, nu-i aşa? Da, şi noi avem. Diferenţă dintre ale noastre şi ale lor este că ei au simţ estetic, noi nu. Ei se ghidează după nişte reguli, noi ne construim casele pe piste de aeroport. Ei au culori potrivite pentru clădiri, noi le zugrăvim ca nişte bordeluri.

Ljubljana e un oraş superb.

Capitala croată, Zagreb, are foarte multă personalitate îmbinând noul cu vechiul, modernul cu clasicul. Există baruri în care nu se fumează, în centru se călătoreşte moca cu tramvaiul şi berea e ieftină. În centru există o bilă mare, îi zice soarele căzut. Nişte artişti, care n-au avut ce face, au amplasat, în jurul acestei bile, alte bile . Fiecare reprezentând proporţional, câte o planetă din sistemul nostru solar, al cărui oaspeţi suntem.

Zagreb e un oraş grozav.

În călătoria mea am aflat şi alte chestii interesante. Şi fetele foarte frumoase se scobesc în nas. Şi fetele foarte frumoase sunt complexate. Şi fetele foarte frumoase se cred mai deştepte decât sunt. Şi fetele frumoase greşesc, dar nu admit niciodată. Şi fetele frumoase judecă fără a se lăsa judecate. Fetele frumoase sunt şi aşa frumoase.

Un comentariu

  1. draguta calatorie 🙂

    mai ales partea cu si ei sunt umani, nu fiinte perfecte traind in tari la fel de perfecte cum ai putea avea impresia, mai putin perfecta, de aici 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: